Τάρτα με χαλβά και μήλο

 



 

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • γάλα
  • βούτυρο για τη φόρμα
  • 1 λαδόκολλα
  • ξερά φασόλια

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. Μακεδονικό Χαλβά
  • 2 μεγάλα μήλα Βόλου
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι βούτυρο
  • κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάλτε σ' ένα μπολ το αλεύρι, ανοίξτε στη μέση μια λακούβα, βάλτε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα και το αλάτι.
Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια μαλακιά ζύμη, εάν χρειάζεται προσθέστε μερικές κουταλιές κρύο γάλα. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη 1/2 ώρα στο ψυγείο.
Αλείψτε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτες 26εκ. διάμετρο. Ανοίξτε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, βάλτε το στη φόρμα και τσιμπήστε τον πυθμένα μ'ένα πηρούνι. Αλείψτε με βούτυρο μια λαδόκολλα και βάλτε την επάνω στη ζύμη.
Αραδιάστε επάνω στη λαδόκολλα 2-3 χούφτες ξερά φασόλια. Βάλτε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 25 λεπτά περίπου. Κόψτε τον χαλβά σε χοντρές φέτες και στρώστε τις επάνω στην τάρτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Πλύντε τα μήλα, κόψτε τα σε φέτες περίπου 112 εκ. πάχος, περιχύστε τις αμέσως με το χυμό του λεμονιού, σκουπίστε τις ελαφρά και στρώστε τις, κάνοντας κύκλο επάνω στον χαλβά.
Αλείψτε προσεκτικά τα μήλα με λίγο βούτυρο λειωμένο και βάλτε την τάρτα 10 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλίζοντας τη με κανέλα.