¦
   

  Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ

 

Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη, από την ομώνυμη προσφυγική οικογένεια και αρχικά είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης. Οχτώ χρόνια μετά χτίζεται αξιόλογη βιομηχανική εγκατάσταση στην οδό Δάμωνος κοντά στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό. Από το 1962 μεταφέρεται στο Καλοχώρι, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, καταλαμβάνοντας έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 70.000 τετραγωνικά μέτρα είναι οι στεγασμένοι της χώροι.

Η άνοδός της υπήρξε ραγδαία. Σήμερα, ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, η βιομηχανία τροφίμων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ, είναι μία εταιρεία που παράγει παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα απόλυτα ενταγμένα στην Μεσογειακή διατροφή.

Στις δύο υπερσύγχρονες μονάδες, της επεξεργασίας του σησαμιού και της παραγωγής χαλβά, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, για την επίτευξη σταθερής ποιότητας τελικού προϊόντος. Παράλληλα οι παραδοσιακοί μέθοδοι παραγωγής παραμένουν ενεργοί, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για την διατήρηση του αυθεντικού χαρακτήρα των προϊόντων. Τέλος τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου παρέχουν την δυνατότητα συνεχούς ελέγχου, τόσο των πρώτων υλών, όσο και των τελικών προϊόντων.

Η βιομηχανία απασχολεί περίπου 450 άτομα προσωπικό και μέσα από ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει, προωθεί τα προϊόντα της ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα μέρα της Ελληνική Επικράτειας, κατέχοντας έτσι υψηλότατο μερίδιο στην Ελληνική αγορά.

Παράλληλα όμως ο Μακεδονικός Χαλβάς, όπως επίσης και τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής εξάγονται σε όλο τον κόσμο (περίπου 50% της παραγωγής εξάγεται). Από την Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Ρωσία και τις αγορές της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, έως τη Μέση Ανατολή και την Ασία τα προϊόντα αυτά αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας.

 

 

Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ και ποιότητα

 

Η ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ, προχώρησε, εγκατέστησε και εφαρμόζει:

 

 • Πρωτοποριακό πρόγραμμα HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου), που υπερκαλύπτει τις πιο αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές της βιομηχανίας τροφίμων.
 • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας πιστοποιημένο από τον ΕΛΟΤ κατά το πρότυπο EN ISO 9001, τόσο της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων. Έτσι, διασφαλίζεται η παραγωγή προϊόντων με σταθερή ποιότητα, καθώς και η δυνατότητα συνεχούς βελτίωσή τους.
 • Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης πιστοποιημένο από τον ΕΛΟΤ κατά το πρότυπο EN ISO 14001.

 

 

Ιστορική αναδρομή

 

 

 • Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη.
 • Το 1932, δημιουργείται σημαντική, για τα δεδομένα της εποχής, βιομηχανική εγκατάσταση στη οδό Δάμωνος, μεταξύ του παλαιού και του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.
 • Το 1962, με αξιοσημείωτη διορατικότητα, επιλέγεται η περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης ως τόπος μετεγκατάστασης της εταιρείας.
 • Το 1974 , η εταιρεία αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό, με αιχμή του δόρατος τον «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΑΛΒΑ», ο οποίος κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις αγορές του εξωτερικού.
 • Το 1985 , η επιχείρηση μετατρέπεται στη σημερινή ανώνυμη βιομηχανική και εμπορική εταιρεία με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ», που αποτελεί τη συνέχεια της «ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Ο.Ε.».
 • Το 1994 , την 70 η από την ίδρυσή της επέτειο, η εταιρεία θέτει σε λειτουργία την καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά, η οποία καλύπτει 12.000 τ.μ. Την ίδια χρονιά η εταιρεία δωρίζει στην Κοινότητα Καλοχωρίου έναν πρότυπο βρεφονηπιακό σταθμό θέλοντας έμπρακτα να αποδείξει το ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της.
 • Το 1997 , προωθεί στην αγορά ένα νέο προϊόν, το χαλβά με επικάλυψη σοκολάτας. Παράλληλα η εταιρεία πιστοποιείται από τον ΕΛΟΤ σχετικά με την εφαρμογή συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά το πρότυπο EN ISO 9002. Την ίδια χρονιά συνδέει τα εργοστάσια παραγωγής της με το φυσικό αέριο και συγκαταλέγεται έτσι ανάμεσα στις 3 πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνδέονται με το δίκτυο φυσικού αερίου.
 • Το 2000 , η εταιρεία πιστοποιείται από τον ΕΛΟΤ σχετικά με την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το πρότυπο EN ISO 14001.
 • To 2002 , τίθεται σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας πουράκι κι ένα καινούργιο προϊόν ξεκινά την, εξαγωγική αρχικά, πορεία του με την επωνυμία TWISTIES , σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων.
 • Το 2003 , γίνεται αναβάθμιση του συστήματος διασφάλισης ποιότητας και η εταιρεία πιστοποιείται από τον ΕΛΟΤ για την εφαρμογή συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά το πρότυπο EN ISO 9001.
 • Το 2004 , ξεκινά η λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας σησαμιού και η παραγωγή Παρθένου Σησαμελαίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.